Про це повідомили представники Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» на брифінгу в Укрінформі, що відбувся 16 березня 2021 року. Брифінг присвячений початку діяльності національного центру ISSN в Україні (НЦ ISSN України), функції якого виконує Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова».

Організатором брифінгу стала Книжкова палата України імені Івана Федорова, а учасниками: Гаель Беке — директор Міжнародного центру реєстрації серіальних видань (Міжнародний центр ISSN) (Париж, Франція), Анатолій Мураховський — перший заступник директора Книжкової палати України, Ірина Погореловська — завідувачка відділу ISBN/ISSN Книжкової палати України.

За словами учасників брифінгу, з розвитком інформаційних технологій з’явилися електронні, онлайнові видання, і міжнародна система ІSSN розширила свої повноваження й масштаби для того, щоби можна було охопити увесь пласт знань кожної країни. Міжнародний центр ІSSN має портал, на якому розміщено інформацію по всіх країнах-учасницях системи ІSSN щодо ідентифікації серіальних видань.

«Така ідентифікація є дуже важливою для нашої країни, тому що таким чином ми інтегруємось у міжнародний простір і репрезентуємо Україну на міжнародному рівні. Усі науковці світу чудово знають про міжнародний центр ІSSN, і всі звертаються до відкритої бази серіальних видань і дізнаються про наукові, культурні, політичні напрямки, — тобто, про життя нашої країни. Таким чином ми проявляємося на мапі світу, й завдяки участі у таких міжнародних організаціях Україна підвищує свій статус на політичній арені», — наголосила Ірина Погореловська.

Міжнародний центр ІSSN заснований у Парижі у результаті угоди між ЮНЕСКО та урядом Франції з метою впровадження й експлуатації автоматизованої інформаційної системи серіальних видань, що охоплює увесь діапазон зафіксованих знань. Міжнародний центр ІSSN координує діяльність національних центрів ІSSN, які здійснюють реєстрацію серіальних видань, що передбачає ідентифікацію назви кожного окремого серіального видання, надання йому унікального Міжнародного стандартного номера ІSSN. На сьогодні, включно з Україною, учасниками цієї системи є 90 країн світу.

Національний центр ISSN в Україні, що розпочав свою роботу 11 березня 2021 року, покладено функції: упровадження системи ISSN на території України, забезпечення її подальшого функціонування, присвоєння Міжнародних стандартних номерів серіальних видань (ISSN), підготовка та поширення відповідних інструктивно-методичних матеріалів, надання консультацій з питань отримання і застосування ISSN та штрихового кодування.

ISSN є обов’язковим елементом вихідних відомостей серіального видання і призначений для ідентифікації усіх продовжуваних ресурсів незалежно від носія (друкованого чи електронного): газет, журналів, щорічників, колекцій, вебсайтів (окремих видів), баз даних (окремих видів), блогів (окремих видів) тощо.

За матеріалами брифінгу та інформацією Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова»: http://www.ukrbook.net/agentstvo_ISSN.html

YouTube-канал Укрінформу: https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV