20 травня ми святкували День науки, і на честь цього свята
викладаємо у вільний доступ ще одну книгу із науково-популярної серії «Наука для всіх». Це видання «Інструментальні матеріали: від природного каменю до штучних алмазів» відомого фахівця, доктора технічних наук Валерія Івановича Лавріненка, яка завершує його трилогію про надтверді матеріали.

Першу книгу, «Надтверді матеріали: посібник для допитливих», автор розпочав з історії пошуку відповідної сировини, що могла б бути придатною для виготовлення різноманітних знарядь. Видання містить багато інформації про властивості, склад і приклади застосування надтвердих матеріалів (НТМ). «Головним героєм» трилогії є алмаз, і у цій праці автор приділяє увагу його описові й важливості використання у різних інструментах. Але не лише сировина важлива: автор використовує історію пошуку надтвердого матеріалу для введення читача до частини книги, де описані інструменти і прилади, які мають алмази у своїй конструкції, а також описані особливості використання такого знаряддя праці та про ефективність обробки відповідних матеріалів інструментом із алмазним покриттям поверхні.

Друга книга — «Алмазно-абразивна обробка: як подолати усталені міфи», що існують не лише у розумінні пересічних читачів, а й у працях багатьох науковців і дослідників. Наприклад, автор спростовує твердження, що стосуються міцності, коштовності, рідкісності, властивостей, складу, фізичних можливостей алмазу. Але автор не применшує важливості цього НТМ, адже він є найголовнішим у створенні різальних чи шліфувальних інструментів сучасного світу. Робота науковця покликана побороти легенди про алмаз, найміцніший і найдорожчий, як це любить вважати більшість людей. Видання важливе для повноцінного розуміння алмазів і усвідомлення використання таких НТМ для створення інструментів.

«Інструментальні матеріали: від природного каменю до штучних алмазів» — третя й остання праця із трилогії В.І. Лавріненка, де описано історію створення інструментів людиною. Книга містить увесь хронологічний розвиток від кременевих до алмазних знарядь праці, від клинків до гармат, від перших верстатів до найсучасніших машин. Запорукою існування кожного з цих предметів є бажання людини удосконалювати матеріали для інструментів, що є головною темою висвітлення у цій книзі. У виданні можна ознайомитися з історією еволюції швидкорізальних сталей і впливу цього матеріалу на розвиток промисловості та зброярської справи; із початком застосування твердих сплавів титану чи вольфраму; із переходом від природного до штучного каменю. Звичайно, особлива увага приділена темі використання НТМ для покриття й обробки інструментальних матеріалів.

Представлена трилогія є унікальним науково-популярним виданням, що містить  інформацію, необхідну не лише студентам, учням, науковцям чи фахівцям алмазно-абразивної галузі, а й буде цікавою для прочитання будь-якому читачеві. Автор додає до своїх творів гумор, філософські питання, дотичну до основного питання інформацію, багато прикладів, зокрема й стосовно розробок установ Національної академії наук України. Завдяки цьому кожна праця сприймається легко, хоч у книжках розкриті складні сучасні уявлення і дослідження щодо обробки, створення і використання алмазно-абразивних інструментів з НТМ, особливості їх ефективного застосування і властивості.